2 februari 2022

SGP na 22 jaar terug in Wierden

SGP na 22 jaar terug in Wierden

Bron: www.tubantia.nl

WIERDEN - 22 jaar, zo lang is het geleden dat de Staatkundige Gereformeerde Partij (SGP) vertegenwoordigd was in de Wierdense politiek. Maar de groepering is terug. Met een nieuw bestuur, nieuw elan, vastberaden en standvastig. De voorman: Dirco Rijnders.

Hij spreekt van een gemis, een leemte. Bertus de Vries, een oudgediende in de SGP van Kampen en lid van het provinciaal bestuur. Hij werd ruim twee jaar terug gevraagd om iets te doen aan de afwezigheid van de SGP in de Wierdense gemeenteraad. De Vries: „We keken naar de situatie en concludeerden dat het raar was dat de SGP niet meedeed. Er waren wel pogingen gedaan, maar om de één of andere reden lukte het maar niet.”

Een kolfje naar de hand van de 64-jarige ondernemer uit IJsselmuiden. Talloze keren reed hij vanuit zijn woonplaats naar Wierden om daar aan de SGP-kar te trekken. Een nieuwe kar, dat wel. De Vries: „In zo’n situatie moet je opnieuw beginnen. Iemand erbij halen die niet is belast met de voorgeschiedenis, maar met een frisse blik kijkt.”

Hij voelde en proefde, inventariseerde de situatie en concludeerde dat de tijd rijp was voor een comeback. Een deel van het electoraat zou best op de SGP willen stemmen. De Vries: „Als mensen eenmaal weten dat we meedoen en we bekender worden, dan moet één zetel in Wierden erin zitten. De belangstelling is er. Als afdeling zijn we in twee jaar ook gegroeid van 50 naar 65 leden.”

 Stemmen winnen

Hij denkt dat er de nodige stemmen te winnen zijn door de SGP. De Vries: „Waarom? Ik merk dat er nog al wat verontruste mensen zijn in de regio die eigenlijk SGP wilden stemmen, maar dat niet konden. We zijn daarover benaderd door mensen van andere partijen. Onder meer van het CDA en de ChristenUnie. Gisteravond schreef ik nog een lid in. Het zijn mensen die zich niet in de huidige politiek herkennen. De man zei: Toen ik hoorde dat de SGP mee zou doen sprong ik een gat in de lucht.”

De Vries heeft de voorzitterstaak inmiddels overgedragen aan Henk Jan Tempert. Bovendien is er een nieuwe lijsttrekker gekozen. Het is Dirco Rijnders uit Notter. Maar wie is dat? In de lokale politiek is hij niet bekend.

Echte Tukker

Rijnders: „Ik ben een echte Tukker en geboren in Daarlerveen. Na mijn trouwen ging ik in Enter wonen. Vervolgens ben ik naar Barneveld verhuisd waar we een winkel hadden.  Daarna heb ik een bedrijf overgenomen in duurzame energie, ToekomstDak. We leggen zonnepanelen op bedrijfsdaken door het hele land. In 2011 ben ik naar Notter verhuisd. De omgeving en de mentaliteit blijft je toch trekken.”

 

In de politiek is hij relatief onbekend. „Maar ik volg de politiek al lang”, zegt hij. „Die van de SGP, maar ook in de breedte. Als lid van de SGP werd ik op een bepaald moment door Bertus de Vries gevraagd. Na enig nadenken zei ik ‘ja’. Ik zag de noodzaak de SGP in Wierden weer op de kaart te zetten.”

Zondagsrust 

De SGP-afdeling in de gemeente Wierden legt momenteel de laatste hand aan het verkiezingsprogramma. Waarschijnlijk zal het in de loop van volgende week klaar zijn. In elk geval heeft de SGP vijf speerpunten: zondagsrust, wonen, leven, landbouw en duurzaamheid. Over de zondagsrust zegt Rijnders: „Daar kunnen en willen we niet omheen. Die is gebaseerd op Gods woord in de Bijbel. Daaraan geen concessies, anders ben je geen SGP meer.”

De herintroductie van de SGP in Wierden zal met gepaste soberheid zijn. De Vries: „We zijn enthousiast, maar wel ingetogen.” Rijnders: „En we gaan voor een geloofwaardige politiek. Het is: een man een man, een woord een woord. Wat we zeggen dat doen we ook. Het is  belangrijk dat mensen op ons kunnen vertrouwen.” 

Nieuw avontuur

Rijnders staat aan de vooravond van een nieuw politieke avontuur. Bang is hij niet: „Ik ben zakelijk wel wat gewend en niet snel ergens bang voor”, zegt hij. „Maar inderdaad, dit is wel spannend. Het is nieuw.” Het nieuwe bestuur heeft er in elk geval alle vertrouwen in. Zoals De Vries het samenvat: „Als je als kleine partij een goed verhaal hebt, dan wordt er naar je geluisterd.”

De nummers 2, 3 en 4 op de lijst zijn: Dian Dollen, Freek Jan Eggerink en Bertjan ter Steege. De Vries blijft op de achtergrond nog betrokken. Rijnders krijgt in de begindagen van zijn politieke werk steun van de Rijssense SGP-fractievoorzitter André Scheppink.